Kotleciki z brokułów - do bułki, do sałatek, albo jako samodzielne danie. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często je przygotowuję i zabieram ze sobą do pracy, nie odgrzewam ich wtedy. Jeśli nie używacie bułki tartej, zastąpcie ją kaszą manną, będą równie dobre. Polecam.:)
Składniki:
1 brokuł
1 jajko
1 cebula
5 łyżek tartej bułki lub kaszy manny
sól, pieprz, szczypta chilli
1 jajko
1 cebula
5 łyżek tartej bułki lub kaszy manny
sól, pieprz, szczypta chilli
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę, brokuła podziel na różyczki i wrzuć do wody. Gotuj 5 minut, odcedź. Zostaw do wystudzenia.
W garnku zagotuj wodę, brokuła podziel na różyczki i wrzuć do wody. Gotuj 5 minut, odcedź. Zostaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Brokuły przełóż do dużej miski, rozdrobnij je widelcem. Dodaj do nich cebulę, wbij jajko, wsyp sól, pieprz i chilli. Całość wymieszaj.
Gdy masa się połączy, zacznij stopniowo dodawać tartą bułkę (lub kaszę mannę). Dodaj taką ilość, żeby kotlety się nie rozpadały i dały formować, ale żeby masa nie była bardzo twarda. Wyrób masę na kotlety.
Z wyrobionej masy, formuj kotlety (u mnie z jednego brokuła wychodzi 6-7 kotletów), lekko je spłaszcz i smaż na patelni grillowej z dwóch stron, na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wyglądają mega :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńpyszne! :) bardzo lubię takie warzywne propozycje :)
OdpowiedzUsuń